III Trobada de Poesia i Terrissa

El proper 17 de juny, a les 19’30 h, a l’obrador de terrissa (C. La Creu n.70 de la Galera) de Joan Cortiella, únic terrisser en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià, tindrà lloc la III Trobada de poesia i terrissa, organitzada per l’editorial: Godall edicions i el Mestre Artesà terrisser Joan Cortiella amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Galera.

 

Aquest any celebrarem la III edició d’aquest esdeveniment i ho farem acompanyats  de la Sra. Laura Borràs i Castanyer, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Serà tot un honor poder comptar amb la seva presència així com un enorme suport, estímul i una mostra clara de que la institució que dirigeix, a través de la seva persona, participa de les accions de foment de la lectura i en la promoció de la literatura i els seus autors, quelcom que dóna al·licient, per seguir endavant, a petites editorials com Godall Edicions, ja que es senten en tot moment recolzats.

Godall Edicions és una editorial independent que té per objecte  “publicar els llibres que ens agradaria llegir i que no trobem al mercat.” El nom de Godall és el de la població del Montsià a la qual l’editorial està emocionalment lligada i per això l’emblema és una olivera, “arbre mil·lenari que creix amb paciència i tossuderia a les terres que envolten la població i del qual, després d’una acurada elaboració, s’obté un oli de molta qualitat”. Així, a Godall Edicions anem a poc a poc perquè creiem en les virtuts de la feina artesanal. El 2014 vam inaugurar un segell de poesia anomenat “Cadup”. (Informació extreta del web de Godall edicions)

Sota el lema “Més llibres, més lliures” Godall edicions va fent-se camí en aquest món tan complex, i, alhora apassionant que és la literatura.

Una vegada més en el marc incomparable de l’obrador del terrisser Joan Cortiella, espai on s’hi està treballant de manera ininterrompuda des del segle XVIII, que conserva l’antic forn de llenya, i, on sembla que el temps transcorre més espai, i, en aquesta ocasió ben a la vora d’aquest forn, els poetes: Josep Maria Capilla (Barcelona), Maria Dolors Coll Magrí (Almenar), Glòria Coll Domingo (Riudoms), Christelle Enguix (Gandia), Rafael Haro (Amposta), Gonzalo Hermo (Taragoña. Galicia), Jordi Mas (Santa Coloma de Queralt), Víctor Obiols (Barcelona), Susanna Sebastià (Ares del Maestrat)), Adrià Targa (Tarragona), Joan Todó (la Sènia) i Roger Vila (Sentmenat), ens delectaran amb la lectura i interpretació de diverses poesies amenitzat pel so del torn del Mestre Artesà Terrisser Joan Cortiella, que per a l’ocasió elaborarà cadups i altres peces de terrissa.

El cadup és la peça que dóna nom a la col·lecció de poesia de Godall edicions, i, alhora, és la peça que tradicionalment es fabricava a milers a l’obrador del Cortiella quan a les Terres de l’Ebre estaven en ple auge les sènies. Tot i que les sènies han desaparegut i que aquesta peça ha perdut el seu ús, Joan Cortiella en continua elaborant com moltes altres peces tradicionals: cànter, marraixa, setrill, ribella, cànter de carreter, etc.  Joan representa la perdurabilitat del llegat cultural i històric que li han transmès des de fa tres-cents anys.

Veient l’èxit que va tenir en la segona edició, aquest any també hi haurà “micro obert”, això vol dir que després del recital dels poetes, qui vulgui podrà sortir a recitar les seves pròpies poesies o les d’un altre. Convidem a tots els que vulguin participar, que vinguin

Per arrodonir l’acte i perquè el vi és un component més de la nostra cultura mediterrània. Se servirà una copa de vi DO Montsant del Celler Ficaria, de La Figuera (Priorat) que es donarà a conèixer al públic per primera vegada en aquesta ocasió. La primícia que ens oferirà el celler Ficaria es un vi blanc que ha madurat en recipients de terrissa elaborats pel Mestre Terrisser de la Galera Joan Cortiella Garcia.

En aquest marc tan i tan peculiar el temps s’aturarà poesia i terrissa confluiran perquè com molt bé va escriure el poeta xilè Raúl Zurita: “la cerámica es probablemente el único arte humano que le da forma a los sueños que sueña la tierra” per això, la mà del terrisser, com si fos una mena de demiürg, transformarà un bocí de fang en alguna cosa mentre els poetes llegiran les seves poesies…Poesia i artesania unides, sentiments, emocions, cultura, art i artesania en majúscules!!!.

HI SOU TOTS CONVIDATS!!!!!!

 

Més informació

www.godalledicions.cat

http://godalledicions.cat/blog/

www.terrissacortiella.com

www.galera.cat