ELS SONS DELS CANTERERS I LA TERRISSA

Des del segle XVIII els atuells elaborats pels terrissers acompanyen als habitants de la Galera i la contrada. A partir de 1960 deixen de ser útils i necessaris per convertir-se en peces destinades a col·leccionistes o  a la decoració. Dels cinc o sis tallers que hi havia en actiu al poble, tots deixen l’ofici a excepció d’un.

Aquest continua elaborant els mateixos atuells tradicionals i altres actuals tot adaptant-se als nous temps. A més reivindicant la importància d’una artesania que treballa a partir de materials propers generant pocs residus i preservant el medi ambient.

El so sorgit del peu de l’artesà terrisser en pedalar damunt del torn resulta suau, constant i plaent mentre que el sorgit de les seues mans modelant el fang ens transporta a un univers de calma, serenor i quietud. Els esquitxos incessants de l’aigua denoten vida, dinamisme i frescor. L’estat de contemplació provocat per aquests sons subtils s’acaba en veure la peça sorgida del no res, com si de màgia es tractés.

Al següent link podreu escoltar els sons descrits anteriorment: https://www.museuterresebre.cat/pagina/ca/ebre-musica-patrimoni/la-galera-2021